Kroepoek av potatis och tapioka

Jag har en liten kärlek till de friterade räkchipsen man får på asiatiska restauranger och de är inte så lätta att få tag på här i byhåla, där vi bor.

Eftersom jag har en ibland dumdristig vilja att göra allt själv från grunden, så började jag söka efter recept på kroepoek. Hittade faktiskt flera på youtube och fastnade för ett där potatis och tapiokamjöl används. Resultatet är smakmässigt väldigt likt OLWs salta skruvar ( de kanske inte säljs längre)

Nåväl såhär gjorde jag.

Ingredienser:

  • 150 gram potatis
  • 150 gram tapiokamjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk socker
  • 1 buljongtärning (jag använde kyckling)
  • 1 tsk olja
  • 1 dl vatten

Börja med att skala och dela potatisen i mindre delar. Ångkoka den sedan tills den är mjuk, viktigt att ångkoka så inte extra vatten trycks in i potatisen. Mosa sedan potatisen medan den fortfarande är varm

Tillsätt sedan salt, socker, buljong och olja. Blanda så allt är jämt fördelat.

I med tapiokamjölet och vattnet, börja knåda samman tills det blir en smidig och jämn deg. Forma sedan en rulle av degen, lättast är att slå in den i plast och rulla. Lägg sedan rullen inslagen i plasten i kylen minst en timme

Koka upp vatten i en kastrull stor nog att få ned rullen. När vattnet kokar, lägg ned rullen och sänk värmen så det bara sjuder. Rullen skall kokas i ca 25 minuter.

Ta sedan upp rullen och lägg den för att svalna innan den läggs i kylen, där skall den ligga minst 24 timmar för att stelna till sig.

Ta fram rullen och skär den i tunna skivor (2-3mm) antingen med kniv, mandolin eller skärmaskin och lägg sedan skivorna i en tork eller ute i solen (under nät) tills skivorna är helt torra och hårda.

När de torkat är de klara och kan friteras.

Fritera dem i olja på en temperatur av ca 180 grader. När ni lägger i chipsen sjunker de ned, men efter ett par sekunder flyter de upp och poppar upp i storlek till smakrika kroepoek.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *