Ostronweekend

Igår knackade det på dörren och utanför stod en vän med en hink.

Hon sa att hinken innehöll en present från en gemensam vän, som de trodde skulle falla mig i smaken.
Det gjorde det verkligen, hinken innehöll ett 30-tal ostron i varierande storlek som vår gemensamme vän plockat dagen innan på västkusten.

kan en långhelg börja bättre?

Som bonus så hade hon även med sig några havskräftor, vissa vänner behåller man oavsett.

Nu stod vi dock inför ett lyxproblem, hur skall vi hinna få i oss allt under helgen? Några åt vi naturligtvis naturella i stort sett så fort dörren stängts, men sen insåg vi att vi måste äta i princip sett ett dussin om dagen för att hinna innan helgen är slut, ack ack vilka problem.

Vi hade ett lyxproblem till, en Cote de boeuf hade plockats fram för att grillas på kvällen. Nåja, problem är till för att lösas.
Middagen blev, Cote de boeuf, gratinerade och färska ostron samt de härliga havskräftorna.

De gratinerade ostronen gjorde jag så här:

öppna ostronen (såklart)
Häll av vätskan och lägg på en liten klick smör, finhackad vitlök och sedan så mycket gruyere som känns bekvämt, toppa med lite chiliflakes och finhackad persilja. Sedan griljeras de i ugn 200grader tills osten fått lite skorpa.

 

dag 2

Då står vi här med ett antal ostron på halsen, vad gör vi idag?
Vi börjar såklart med några naturella och ett glas Loka Crush (jag skulle köra bil), men vi behöver planera middag med ostron…igen.

Kollar febrilt genom en del kokböcker och googlar ostron på engelska och franska sidor för att få inspiration. Hittar till slut en idé, hamburgare med ostron.

Efter lite klurande och funderande slutade det i, oyster burger bayou (eller en variant iaf)

burgaren består av:

Potatoe bun, nötköttsfärs, cheddarost, bacon, friterade ostron, sallad och en hyfsat stark sås.

Oyster burger

ostronen panerade jag i en blandning av:

3 msk glutenfritt mjöl (Lailas, blå)
1,5 msk majsmjöl
1 krm cayennepeppar
lite mald svartpeppar

Jag torkade ostronen lätt med papper och rullade dem sen i paneringen innan de friterades i olja på ca 180 grader, tills de fått en lätt gyllenbrun färg.

Såsen gjorde jag av:

1 äggula
1 msk hackad kapris
1 tsk tomatpure
1 krm cayennepeppar
Några skvättar tabasco
1 msk dijonsenap
1 nypa salt
1-1 1/2 dl rapsolja

lägg äggulan i en skål och tillsätt allt utom oljan, vispa samman allt med elvisp och tillsätt sedan oljan (droppvis i början och sedan med en tunn stråle)

mängden olja avgör hur tjock sås ni vill ha, ju mer olja ni har i desto tjockare blir den.

resultatet blir en smaksatt variant av majonäs.

 

Nu återstår ett litet problem till imorgon (egentligen inte) vad gör vi med resterande ostron.

trevlig helg

Lyxproblem

Kräftkok Cajun style

Traditionellt kokar vi alltid våra kräftor i en lag med massor av dill och det är väl ok, en gång om året. Vill man däremot äta kräftor oftare kan det bli lite tråkigt med samma lika hela tiden, så tycker iallafall jag. Jag är absolut ingen traditionell matmänniska. Pankakakor/ärtsoppa på torsdagar, taco på fredag osv.. nej tack variation känns bättre och är dessutom roligare i köket.

För att råda bot på nyfikenheten vad man kan göra för gott med kräftor, har jag nu provat kräftkok i Cajun stil, något jag velat gjort en tid. Vi var ut i veckan och fiskade kräftor och fick ihop tillräckligt för att föda 3-4 personer.

När jag fiskar kräftor låter jag dem alltid vara i rent vatten ett par dagar, för att få bort eventuell dysmak. Man bör kolla till dem ett par gånger om dagen, ifall någon dör.

Recept

Ingredienser

  • 10 l vatten
  • 10-15 kräftor/person
  • 0,5 dl salt
  • 2 lökar halverade
  • 4 jalapeno skivade i ca 1 cm bitar
  • 3 citroner delade på mitten
  • 2-3 potatisar/person (fast med rött skal)
  • 1-1 1/2 färsk majskolv/person delad i 2-3 delar
  • Cajun kräftkryddmix (recept nedanför)
  • 2-3 chorizo/person (helst färsk)

Cajun kräftkryddmix

  • 4 msk hela pepparkorn
  • 1 dl salt
  • 4 msk cayennepulver
  • 2,5 msk vitlökspulver
  • 1 dl paprikapulver
  • 2 msk lökpulver
  • 2 msk torkad timjan
  • 2 msk torkad roemarin
  • 4 lagerblad
  • Allt mixas samman i t.ex en matberedare med knivar, eller mal de kryddor som inte är malda i en kaffekvarn och blanda sedan allt samman.

Cajun dippsås

  • 1 dl majonnäs
  • 1/2 dl ketchup (gärna Heinz)
  • Saften från 1 pressad citron
  • 2-3 msk Louisiana hot Sauce (funkar med sriracha)
  • 4 stänk worcestershiresås
  • En nypa salt och peppar
  • Lite Cajunkrydda efter smak, eller lite av kryddblandningen ovan

Tillagning

Häll upp vattnet i en kastrull och tillsätt kryddmixen, pressa i saften ur citronerna och lägg i dem, salt, jalapeno och lök. Rör om ordentligt så kryddorna inte klumpar sig. Koka upp och lägg i potatisen. Sänk värmen så det sjuder och låt det sjuda i 20 min. Här finns det tid att göra dipmixen till kräftorna, alla ingredienser skall bara mixas ihop.

Lägg sedan i majs och chorizo låt det sedan sjuda i 10 min till. Nu är det dags för kräftorna, höj värmen så det kokar ordentligt och lägg ned kräftorna vänta sedan till att vattnet kokar upp igen. Låt det koka ett par minuter och stäng sedan av värmen. Lämna allt att vila och dra i sig smakerna i ca 15 minuter.

Använd en hålslev för att plocka upp allt och servera det på ett bord täckt med tidningar (för att få den genuina Louisianakänslan) nu är det bara att hugga in. Det blir ganska maffigt med majs, potatis och korven så tänk på att det går kanske inte lika många kräftor per person som det gör på en ”vanlig” kräftskiva. Har ni ett känsligt träbord, bör ni lägga plast eller en vaxduk under tidningarna.

Fördelen med tidningspapper på bordet är att det blir lätt att städa undan, rulla ihop matresterna i tidningarna och släng.

Kroepoek av potatis och tapioka

Jag har en liten kärlek till de friterade räkchipsen man får på asiatiska restauranger och de är inte så lätta att få tag på här i byhåla, där vi bor.

Eftersom jag har en ibland dumdristig vilja att göra allt själv från grunden, så började jag söka efter recept på kroepoek. Hittade faktiskt flera på youtube och fastnade för ett där potatis och tapiokamjöl används. Resultatet är smakmässigt väldigt likt OLWs salta skruvar ( de kanske inte säljs längre)

Nåväl såhär gjorde jag.

Ingredienser:

  • 150 gram potatis
  • 150 gram tapiokamjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk socker
  • 1 buljongtärning (jag använde kyckling)
  • 1 tsk olja
  • 1 dl vatten

Börja med att skala och dela potatisen i mindre delar. Ångkoka den sedan tills den är mjuk, viktigt att ångkoka så inte extra vatten trycks in i potatisen. Mosa sedan potatisen medan den fortfarande är varm

Tillsätt sedan salt, socker, buljong och olja. Blanda så allt är jämt fördelat.

I med tapiokamjölet och vattnet, börja knåda samman tills det blir en smidig och jämn deg. Forma sedan en rulle av degen, lättast är att slå in den i plast och rulla. Lägg sedan rullen inslagen i plasten i kylen minst en timme

Koka upp vatten i en kastrull stor nog att få ned rullen. När vattnet kokar, lägg ned rullen och sänk värmen så det bara sjuder. Rullen skall kokas i ca 25 minuter.

Ta sedan upp rullen och lägg den för att svalna innan den läggs i kylen, där skall den ligga minst 24 timmar för att stelna till sig.

Ta fram rullen och skär den i tunna skivor (2-3mm) antingen med kniv, mandolin eller skärmaskin och lägg sedan skivorna i en tork eller ute i solen (under nät) tills skivorna är helt torra och hårda.

När de torkat är de klara och kan friteras.

Fritera dem i olja på en temperatur av ca 180 grader. När ni lägger i chipsen sjunker de ned, men efter ett par sekunder flyter de upp och poppar upp i storlek till smakrika kroepoek.

Lycka till!

Glass på annorlunda sätt

Idag fick jag för mig att göra en annorlunda efterrätt. Glass med Karl-Johansvamp och fläderblommor.

Hur får man till det med smaker så det blir gott i slutändan? Jo man experimenterar, tänkte att till glassen behövdes något sött . Valet föll på vit choklad, så jag gjorde halvklot med vit choklad.

På tallriken har jag först haft på en rejäl klick med glass och sedan lagt klotet över, till så har jag lagt björnbär och kolsyrade physalis.

Avslutningsvis värmde jag på chokladkloten med brännare för att smälta dem lite.

Kombinationen var perfekt.

Glassen har jag gjort väldigt enkelt, enligt nedan.

2 äggulor

2,5 dl grädde

1/2 dl frysta fläderblommer

1 msk Karl-Johanpulver

Jag värmde grädden med fläderblommor och KJpulver, utan att grädden kokade upp.

Sedan fick grädden svalna i kylen för att inte koagulera äggen.

När grädden svalnat silade jag av blommor och KJ.

Grädden vispade jag lätt och blandade med äggulorna som jag vispat upp innan, sedan blandade jag allt och ställde in i frysen i en rostfri skål (för att kylan skall ledas in bättre).

För att inte få alltför hård glass, rörde jag i smeten med jämna mellanrum medan det stelnade, tills det var fryst nog för att hålla ihop.

Physalisen har jag kolsyrat i sifon.

Att tänka på vid internationellt besök

 

 

 

 

 

Under juli/augusti månad arbetar jag vid vår opera på deras sommafestival i salongen och med funktionärsverksamheten. Operan har varje år solister från hela världen.

Jag har lärt känna folk från Asien, USA och många europeiska länder.

Hur som helst så brukar vi ha lite sommarfest i vårt hus för alla funktionärer och solister, så också förra sommaren.
Förra året bestämde jag mig för att göra Souvlaki, vilket jag tycker är en förträfflig rätt när man har många besökare, den är lätt att förbereda och går relativt fort att tillaga.

Vad jag inte visste var att en av solisterna var grek! Joråsåatt, hur tänkte jag där? Borde naturligtvis kollat var alla kom ifrån, han bor nämligen i Tyskland och jag trodde han var tysk.

Lite sent att göra en rokad när alla kommit, så på med festleendet och sätt igång och grilla.

När Alexis, (som han heter men kallas Alex) kommer för sina spett hade jag redan kommit över den värsta chocken och serverade glatt. Bära eller brista…
Jag frågade:

So Alex, what about the souvlaki?

Till min lättnad svarade han:

Like mamas

Hemligheten då, jo marinera köttet tillräckligt länge inte 10-15 min som jag läst i en del recept utan minst 2 timmar.

Vi åt på en restaurang en gång där de serverar något de kallar souvlaki, men där penslar de nog på marinaden precis innan de grillar spetten och det gör att de luktar rätt, men smakar ingenting.

Så här gör jag souvlaki

Björkar och våren

Så kom då äntligen våren och med den alla säsongens bestyr i trädgården.

Jag brukar försöka ta rätt på alla säsonger när det gäller mat och dryck vi kan få från natur och trädgård och på våren är det björkarnas tur att få bidra.

Hur? Jo med björksav, saven är lite söt och känns fräsch att dricka men går att använda till annat med.

Vi dricker ganska mycket björksav under den tid den är drickbar, fram till löven börjar spricka, sedan blir den grumlig och lite bitter.

Det sägs att vikingarna drack björksav på våren för att rena kroppen efter den mörka hårda vintern.

Vill man ha sav under längre tid så går det utmärkt att frysa den i petflasor

Jag gör även vin på saven, recept finns under Björksavsvin på receptsidan, man kan även göra björksirap.

Björksirap är ganska tidsödande och kräver massor av björksav, av 100l sav blir det bara 1 liter sirap.
Vill ni i alla fall prova så koka den långsamt, blir det för varmt så bränner sockret och det blir lite tråkig smak på den.

Att tappa björksav är ganska enkelt, man kan på ett enkelt sätt få ut små mängder genom att peta ett hål men en kniv i barken och trycka i en pinne som man täljer en skåra i, saven rinner då ut i spåret.

Skall man ha större mängder är det bättre att borra ett hål. Jag använder 16 mm borr, vp-rör (elrör) som jag bockat och petflaskor.

Borra hålet snett uppåt och c:a 5 cm djupt in i stammen, pressa i det bockade röret och ställ en flaska under, blir det inte helt tätt kan ni linda ett eller två varv eltejp runt röret och sedan trycka tillbaka det.

Det är jätteviktigt att ni pluggar igen hålet med en träplugg efter ni tappat klart.

Uppdatering av sidan

Efter lång tid av uteblivna inlägg på sidan, bestämde jag mig för att göra om allt och börja om på nytt.

Lusten att skriva om matlagningen har varit sval under ganska lång tid men förra helgen hade vi besök av några trevliga människor som faktiskt gjorde att jag fick tillbaka min lust att skriva.

Att det var en helg med sena nätter (läs tidiga mornar) massa skratt, god mat och naturligtvis en och annan flaska bubbel, gjorde det troligen bara bättre.

Så…

Nu kör vi

Papperskrukor

Tidigare i år när jag skulle plantera lite, så upptäckte jag att det saknades krukor.
Jag kom då på att jag sett någonstanns om krukor av tidningspapper, men som vanligt när man behöver något så var det inte där…
Efter lite testande och grubbel, så kom jag fram till denna lösning.

Klipp remsor på c:a 10×30 cm (en kvällstidningssida delat i fyra)
Rulla remsorna omkring något runt i den storlek du vill ha dem, vill du ha större krukor än jag visar så är det bara att prova sig fram med längre och bredare remsor.

Efter rullning

Vik in kanterna och pressa av tuben en bit, så botten blir lite ”försänkt”.
Det gör att det håller samman och blir lite stabilare.

Vill ni ha dem ännu stadigare kan ni vika ned ovankanten en bit också.
Jag ställde mina krukor tätt i en form, så de behöver inte vikas ned.
Den stora fördelen med det här är att det bara är att ompplantera hela ”krukan” när det är dags för större hem till plantan.
Sen är det givetvis billigare och framförallt miljövänligare än plastkrukor.