Kräftkok Cajun style

Traditionellt kokar vi alltid våra kräftor i en lag med massor av dill och det är väl ok, en gång om året. Vill man däremot äta kräftor oftare kan det bli lite tråkigt med samma lika hela tiden, så tycker iallafall jag. Jag är absolut ingen traditionell matmänniska. Pankakakor/ärtsoppa på torsdagar, taco på fredag osv.. nej tack variation känns bättre och är dessutom roligare i köket.

För att råda bot på nyfikenheten vad man kan göra för gott med kräftor, har jag nu provat kräftkok i Cajun stil, något jag velat gjort en tid. Vi var ut i veckan och fiskade kräftor och fick ihop tillräckligt för att föda 3-4 personer.

När jag fiskar kräftor låter jag dem alltid vara i rent vatten ett par dagar, för att få bort eventuell dysmak. Man bör kolla till dem ett par gånger om dagen, ifall någon dör.

Recept

Ingredienser

 • 10 l vatten
 • 10-15 kräftor/person
 • 0,5 dl salt
 • 2 lökar halverade
 • 4 jalapeno skivade i ca 1 cm bitar
 • 3 citroner delade på mitten
 • 2-3 potatisar/person (fast med rött skal)
 • 1-1 1/2 färsk majskolv/person delad i 2-3 delar
 • Cajun kräftkryddmix (recept nedanför)
 • 2-3 chorizo/person (helst färsk)

Cajun kräftkryddmix

 • 4 msk hela pepparkorn
 • 1 dl salt
 • 4 msk cayennepulver
 • 2,5 msk vitlökspulver
 • 1 dl paprikapulver
 • 2 msk lökpulver
 • 2 msk torkad timjan
 • 2 msk torkad roemarin
 • 4 lagerblad
 • Allt mixas samman i t.ex en matberedare med knivar, eller mal de kryddor som inte är malda i en kaffekvarn och blanda sedan allt samman.

Cajun dippsås

 • 1 dl majonnäs
 • 1/2 dl ketchup (gärna Heinz)
 • Saften från 1 pressad citron
 • 2-3 msk Louisiana hot Sauce (funkar med sriracha)
 • 4 stänk worcestershiresås
 • En nypa salt och peppar
 • Lite Cajunkrydda efter smak, eller lite av kryddblandningen ovan

Tillagning

Häll upp vattnet i en kastrull och tillsätt kryddmixen, pressa i saften ur citronerna och lägg i dem, salt, jalapeno och lök. Rör om ordentligt så kryddorna inte klumpar sig. Koka upp och lägg i potatisen. Sänk värmen så det sjuder och låt det sjuda i 20 min. Här finns det tid att göra dipmixen till kräftorna, alla ingredienser skall bara mixas ihop.

Lägg sedan i majs och chorizo låt det sedan sjuda i 10 min till. Nu är det dags för kräftorna, höj värmen så det kokar ordentligt och lägg ned kräftorna vänta sedan till att vattnet kokar upp igen. Låt det koka ett par minuter och stäng sedan av värmen. Lämna allt att vila och dra i sig smakerna i ca 15 minuter.

Använd en hålslev för att plocka upp allt och servera det på ett bord täckt med tidningar (för att få den genuina Louisianakänslan) nu är det bara att hugga in. Det blir ganska maffigt med majs, potatis och korven så tänk på att det går kanske inte lika många kräftor per person som det gör på en ”vanlig” kräftskiva. Har ni ett känsligt träbord, bör ni lägga plast eller en vaxduk under tidningarna.

Fördelen med tidningspapper på bordet är att det blir lätt att städa undan, rulla ihop matresterna i tidningarna och släng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *